Разходките сред природата ни правят щастливи

Разходките сред природата ни правят щастливи

Живописни планински пасища, спиращи дъха планински пейзажи, кристално чисти планински езера, възвишени водопади и много други - разходката в природата предлага невероятна гледка към природата. В същото време тя ни поддържа млади и здрави, защото докато ходим тренираме баланс, сила и издръжливост. Този тип туризъм несъмнено е спорт за издръжливост, който може да се практикува през всички сезони и е подходящ за всеки, тъй като всеки път можем да определяме степента на трудност. Физическата активност на открито често се възприема като много релаксираща и понякога медитативна. Постигането на нещо, към което сме се заели, дава специално и приятно усещане за постижение. В същото време тялото и ума могат да се отпуснат, забравяйки за известно време суматохата на ежедневието.

Тяло и ум

Този тип туризим оказва много положително влияние върху психиката. Това доказва интердисциплинарното проучване "Über'n Berg", проведено от Университетската болница в Залцбург за превенция на самоубийствата през 2012 г. *. След общо 9 седмици туризъм, участниците казаха, че са придобили повече самочувствие и се чувстват по-малко стресирани. Пешеходният туризъм тренира не само мускулите ни, но и ума!

На какво да обърнете внимание

Има обаче някои правила, които трябва да се спазват при преходите, особено ако имаме малък опит в планината.

  1. Обиколката трябва да бъде добре планирана предварително и в съответствие с вашето физическо състояние. Подценяването на тези аспекти води до инциденти, дори и за опитни туристи. Ако не сте сигурни, обсъждайте маршрута с опитен човек, особено когато участват и деца. Ако пътувате сами, най-добре е да информирате собственика на хижата или други туристи за плановете си.
  2. Времето се променя много бързо в планините. Следователно основната екипировка против дъжд е от съществено значение. Не забравяйте да донесете и бутилка вода и лека закуска, тъй като приютите може да са затворени.
  3. Пешеходният туризъм е дейност в и с природата. Не изоставяйте маркираните пътеки и обръщайте внимание на упътванията! Така ще защитите не само животните и растителността, но и себе си от всякакви падания.
  4. Пазете се от пасящ добитък, особено когато се разхождате с куче. За да избегнете неприятни инциденти, най-добре е да спазвате безопасно разстояние.
  5. Прибирайте боклука си и не го оставяйте на земята.
  6. За да избегнете инциденти, винаги използвайте правилните обувки. Като завържете добре обувките си, ще избегнете и образуването на болезнени мазоли.

* На немски: https://www.pmu.ac.at/news/article/uebern-berg-studie -zur-suizidpraevention-von-christian-doppler-clinic-and-paracelsus-universitaet-presented.html