Храна за след тренировка: Енчилади с авокадо и черен боб

Храна за след тренировка: Енчилади с авокадо и черен боб

Тази седмица ще разгледаме вкусна и с високо съдържание на важни хранителни вещества рецепта, която е особено подходяща за консумация след тренировка. Тогава е важно да снабдим тялото си с нужните му вещества. Авокадото и киноата също осигуряват допълнителни ползи за организма ни.

Забележка: Подправките в соса могат, разбира се, да варират според вашия собствен вкус. Това прави енчиладите още по-вкусни.

Рецепта

СЪСТАВКИ:

  • 425 г черен боб
  • 230 г царевица
  • 85 г киноа (сурова)
  • 8 г нарязан кориандър
  • 8 големи тортили (или около 10-12 царевични тортили)
  • 4-5 стръка пресен лук
  • 2бр. средно по големина авокадо
  • 1 ч.л. смлян кимион
  • хранителна мая за поръсване
  • по желание: листа от спанак

ЗА СОСА:

  • 710 мл зеленчуков бульон
  • 66 г доматено пюре
  • 30 г универсално брашно
  • 30 мл зехтин
  • 2 ч.л. кимион
  • 1/2 ч.л. пушен червен пипер
  • 1/4 ч.л. чесън на прах
  • 1/4 ч.л. лук на прах
  • 1/4 ч.л. чили на прах
  • сол и пипер на вкус

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

  1. Измийте киноата и я сварете според инструкциите на опаковката, като използвате 1 чаша вода (или зеленчуков бульон).
  2. Междувременно пригответе соса за енчиладите: Смесете брашното и подправките в малка купа. Добавете зехтин в тенджера, на среден огън. Щом той се затопли, добавете доматеното пюре, брашното или подправките. Варете една минута, като разбърквате през цялото време. Прибавете зеленчуковия бульон и оставете да заври. След това намалете огъня и оставете да къкри, докато сосът се сгъсти (около 8 минути). Подправете на вкус със сол и черен пипер.
  3. Загрейте фурната до 190 °C.
  4. Нарежете на кубчета авокадото и пресния лук.
  5. В голяма купа смесете черния боб (измит и отцеден), царевицата, лука, кимиона и леко задушен (сотиран) спанак (ако се използва). Добавете сварената киноа и разбъркайте. Прибавете авокадото и разбъркайте отново.
  6. Изсипете малко количество сос в съд за печене, колкото да покрие дъното.
  7. Разпределете сместа от черен боб и киноа равномерно в центъра на всяка тортила, навийте я и я поставете в тавата (обърнете внимание на позицията на тортилите, важно е те да не се отворят докато се пекат). Изсипете останалия сос върху енчиладите.
  8. Оставете да се пече около 25 минути.
  9. По желание: гарнирайте с кориандър, зелен лук и/или хранителна мая преди сервиране.