Нужно ли е да правим по 10 000 стъпки на ден?

Нужно ли е да правим по 10 000 стъпки на ден?

Общоприето е, че трябва да правим по 10 000 крачки на ден, за да поддържаме добра форма. Но съответства ли ли това с научните изследвания?

В днешно време много хора проследяват колко стъпки са направили със смарт часовници, броячи на стъпки, приложения и са развълнувани, когато достигнат дневната цел от 10 000 стъпки.

Броячите за стъпки не са напълно оптимални, когато става въпрос за измерване на реалното движение: независимо дали спринтирате или се разхождате спокойно, резултатът остава същият. В действителност, ситуацията е друга. Тридесет минути спокойна разходка не е проблем, но тридесетминутен спринт оставя повечето хора без дъх. И все пак, крачкомерите са добър ориентир за това колко сте били активни през деня.

Защо точно 10 000 стъпки?

Повечето крачкомери са настроени с дневна цел от 10 000 стъпки - известното число, което всички трябва да постигнем. Всъщност тази цифра не се е появила след обширни изследвания, както някои от вас може би ще предположат.

Вълшебното число 10 000 става известно от маркетингова кампания, проведена в Токио през 60-те години, точно преди Олимпийските игри. Компания започна да продава крачкомер, наречен Manpo-kei: „Man“ означава 10 000, „po“ крачки, а „kei“ метри. Успехът е толкова огромен, че цифрата се превръща в константа.

Съществуват проучвания по този въпрос и резултатите не са изненадващи. Ако правите 10 000 стъпки на ден, ползите за здравето са по-големи, отколкото ако правите само 5000 стъпки.

Въпреки това, има интересно проучване на университета Харвард, което изчислява ежедневните стъпки на 16 000 жени на възраст над 70 години. Предприетите ежедневни стъпки са сравнени с общата смъртност. След няколко години 504 от тези 16 000 жени почиват. Колко стъпки според вас са направили оцелелите? 10 000?

Всъщност средният брой е 5500, а смъртността е свързана с броя на стъпките и постепенното увеличаване на ефективността. Жените с повече от 4000 стъпки на ден, са били значително по-склонни да увеличат продължителността си на живот, в сравнение с тези само с 2700 стъпки. Изненадващо е, че такава малка разлика може да има последици за нещо толкова важно, като дълголетието.

Колкото повече, толкова по-добре?

Следвайки тази логика, може да се предположи, че колкото повече движение имате в ежедневието, толкова по-добре. Но ползата започва от около 7500 стъпки на ден, а от този брой стъпки, няма разлика в продължителността на живота.

За съжаление, това е едно от малкото проучвания по темата, така че резултатите се гледат с повишено внимание. Възможно ли е изобщо да няма връзка между броя на стъпките и смъртността? Проучването само по себе си не може да даде яснота, тъй като има твърде много фактори, които влияят на резултатите.

Философски въпрос

От психологическа гледна точка въпросът за оптималния брой стъпки е също вълнуващ. Целта от 10 000 стъпки изглежда много висока, главно защото трябва да бъде достигната всеки ден. Това може да накара мнозина да се обезсърчат и откажат.

Проучванията показват, че хората, които броят стъпките си, се движат повече, но се наслаждават по-малко.

Преброяването на стъпки може да бъде и контрапродуктивно. След като достигнете съответния брой стъпки, вие завършвате дневната си цел и стремежът за прогрес остава на заден план. Минимумът е постигнат, но спирате да предизвиквате себе си и да се подобрявате.

Заключение

Бройте стъпките си, ако това ви помага да имате повече движение. Имайте предвид обаче, че 10 000 стъпки на ден, са маркетингова приумица и изберете най-ефективния за вас вариант.

Въпросът не е колко стъпки ще направите днес или утре, а колко редовно се движите.

-

Забележки

Тази статия е само за обща информация и не трябва да се разглежда като заместител на медицински съвет от лекар или друг здравен специалист. Винаги се консултирайте със семейния си лекар за въпроси относно здравето си.