Използвайте времето си

Използвайте времето си

Все повече хора разполагат с все по-малко време. Ние имаме все повече нови задачи всеки ден и сме постоянно достъпни чрез социални медии, телефони и по имейл. Но в действителност проблемът е не твърде малкото време, а липсата на ясни приоритети. Сенека, римски философ, е знаел това, когато е написал:

"Не е малко времето, което имаме на разположение, а е много времето, което не използваме."

Голямата картина

Много от нас днес вече са изгубили фокуса си, защото се губят в дребните неща от ежедневието. Те се притесняват за бъдещето или не се помиряват с миналото, не са доволни от телата си или от живота си, защото в социалните медии се показват перфектни тела и живот - списъкът може да е безкраен.

Какво общо имат всички тези неща? Те ни пречат да живеем и да се наслаждаваме на живота си в момента, а дори Сенека е знаел преди хиляди години:

"До най-голямата загуба на живот води отлагането. Човек оставя днешния ден просто да отмине и ограбва настоящето, очаквайки следващия ден. Най-голямата пречка в живота е очакването, което е насочено към следващия ден и пропуска настоящето. "

Не разполагаме с безкрайно време

Сега някой може да се зачуди какво общо има това с него. Отговорът е прост: времето е най-ценният ни актив, защото всяко човешко същество има само ограничено време. Никой не знае точно колко още му остава - но със сигурност скоро няма да ни остане повече време.

Ето защо е важно да разгледаме собствения си живот. Дали ценим нашето време? Или го приемаме за даденост и се държим така, сякаш ще живеем вечно? Наистина ли е необходимо да останем в офиса всеки ден по-дълго и да жертваме времето си със семейството? Това наистина ли ни прави щастливи в дългосрочен план?

Малки стъпки

Коледа дава на много хора време за равносметка и им позволява да оценят живота си. Често картината, която виждаме, не е оптимална, може би дори критична? Въпреки това, много малко хора правят нужното, за да променят курса.

А това никак не е трудно. Не са нужни големи промени (те няма да функционират, така или иначе). Едни изненадващо малки стъпки са достатъчни, но с времето те се натрупват. Не става дума за напускане на офиса навреме всеки ден, а за съзнателно действие и на казване и на едно "не". Ако си тръгвате от работа шест минути по-рано всяка седмица, това са тридесет минути седмично, които можете да прекарате с приятели, семейство или хобита. Друга възможност е да се прибирете вкъщи в един ден по-рано.

Има безброй начини да използваме по-добре своето време. Важното е, да не забравяме за него и да си го припомнявме всеки ден.

Ние не живеем вечно, така че: Carpe Diem! Коледа е подходящото време за начало. Пожелаваме ви весела Коледа и щастливи празници.