Метаболитните тайни, които помагат за изгаряне на калории

Открийте как можете да изгаряте всеки ден повече калории и да увеличите своя метаболизъм.

Метаболизмът

За начина, по който работи обмяната на веществата, често се спекулира. Процесът на превръщане на храната в енергия е в основата на всичко, което правим. Дори когато спим, тялото ни се нуждае от енергия. Броят на калориите, които тялото ни изразходва по време на сън са базата на метаболизма - и това се отразява на всичко: от обиколката на талията до нивата на енергия. Нека разгледаме няколко интересни факти за обмяната на веществата и какво оказва влияние:

Една диета може да забави метаболизма

Винаги, когато намалим приема на калории, нашият метаболизъм се забавя. Проучванията показват, че хора, които са били с наднормено тегло, имат до пет процента по-ниска метаболитна база, отколкото хората, които никога не са отслабвали. Но това не е задължително. Редовните упражнения противодействат на този ефект. Като основно правило може да се приеме, че човек трябва да намали приема на калории с не повече от 500 ккал на ден и да изгори същото количесто с тренировки. По този начин метаболизмът остава в нормални граници.

Хроничният стрес забавя изгарянето на калории

Стресирани и с наднормено тегло? Изследванията показват, че нашият метаболизъм се забавя, ако ние сме стресирани. Една от причините: хроничен стрес стимулира производството на бета трофин, протеин, от който телата ни се нуждаят за изгаряне на мазнини. Нивото на инсулин може също да се увеличи при стрес, което допринася за складиране на мазнини.

Интермитентно гладуване може да помогне

Интермитентно гладуване, при което в един ден се яде нормално, а следващия се консумират максимум 500 ккал, повишава метаболизма. Жените, които следват този ритъм осем седмици, са отслабнали средно с около шест килограма. Но няма достатъчни проучвания, които изследват дългосрочните ефекти на тази диета. Затова винаги трябва да се консултирате с лекар, преди да опитате.

Вдигане на правилните тежести

Силовата тренировка с тежести е добра, за да се поддържа обмяната на веществата и в напреднала възраст. Но новите изследвания показват, че това зависи от вида на вдигане на тежести. Очевидно е най-добре да се започне бавно. Според британско изследване прекъсването от две до три минути между повторенията може да доведе до засилване на растежа на мускулите, отколкото при кратка почивка.

Протеинът е ключът

Колкото повече мускули имате, толкова повече калории изгаряте, а протеинът е от съществено значение за растежа на мускулите. Това е всеобщо известно. Но номерът е да се разпредели приемът на протеини равномерно през целия ден, на до шест малки порции. Внимание: прекалено много протеин на доза не е полезно, защото след това се съхранява като мазнина. Проучванията показват, че хората, които приемат през целия ден на всяко хранене по 30 грама протеин имат 25% увеличение на синтеза на мускулния протеин, в сравнение с хора, които приемат същото количество протеин в неравни порции (напр. 10 г на закуска, 65 г в обяд и вечеря 15 г на вечеря).