Бистрият и отпочинал ум - също въпрос на навици

Бистрият и отпочинал ум - също въпрос на навици

Всеки иска да живее активен и пълноценен живот възможно най-дълго. Въпреки че няма гарантирана стратегия за предотвратяване на деменцията, има все повече доказателства, че здравословният и балансиран начин на живот може да помогне да се забави появата на това заболяване в напреднала възраст.

В действителност, финландско проучване показва, че възрастните хора с редица здравословни навици - включително редовни упражнения, добри социални контакти и здравословна диета - са в състояние да поддържат или дори да подобряват своят мисловна дейност, като по този начин намаляват риска от когнитивна деградация. Нека да открием заедно най-добрите методи за защита и подкрепа на мозъчната ни дейност!

Аеробни тренировки

Един от най-добрите начини да защитим способността си да мислим е упражнението. Аеробните упражнения по-специално могат да подпомогнат здравето на мозъчната тъкан, тъй като увеличават притока на кръв към мозъка, намаляват риска от мозъчни увреждания, причинени от натрупването на холестерол в кръвоносните съдове, и понижават кръвното налягане.

Упражненията също стимулират отделянето на мозъчен невротрофичен фактор (BDNF), много важна молекула, която възстановява и свързва мозъчните клетки заедно. Някои изследвания показват, че физически активните хора имат по-високи нива на BDNF и следователно са по-малко склонни към появата на деменция.

Препоръчва се поне 150 минути на седмица упражнения с умерена интензивност (напр. бързо ходене), за да поддържате мозъка във форма.

Здравословно хранене

Най-добрата диета за мозъка е тази, която е полезна и за сърцето и кръвоносните съдове. Това означава много плодове, зеленчуци, пълнозърнести продукти, рибни и бобови протеини, както и много здравословни ненаситени мазнини (зехтин, рапично масло) и ниско наситени мазнини (масло). Храните, които са важни за забавяне на когнитивния спад, включват богати на омега-3 риби продукти (сьомга, скумрия), ягоди, боровинки и тъмнолистни зеленчуци (зеле, спанак, броколи).

Сън

Често пренебрегван, но от съществено значение за добра мозъчна дейност: сън! Хората, които спят по-малко от седем часа на нощ, са изложени на по-голям риск от деменция, защото докато спим, мозъкът елиминира „отпадъците“, включително излишния амилоиден протеин, който допринася за развитието на болестта на Алцхаймер.

Стрес

Стресът стимулира секрецията на кортизол, хормон, който при високи нива насърчава образуването на плаки в кръвоносните съдове, като следователно намалява доставката на кислород и увеличава възможността за мозъчно увреждане.

Дим

Отказът от тютюнопушене има много предимства, включително намаляване на появата на заболявания, засягащи кръвоносните съдове и мозъка.

Кръвно налягане и холестерол

Много заболявания увеличават риска от развитие на деменция в напреднала възраст, особено когато включват хипертония и висок холестерол. Също и в този случай здравословната и балансирана диета може да направи разликата.

Психически стимулиращи дейности

Дейностите, които стимулират мозъчната дейност, са предназначени да създават нови връзки в мозъка и допълнителни резервни вериги. Известна като когнитивен резерв, тази мозъчна способност се свързва с по-ниски нива на деменция и по-добри мисловни умения при възрастните хора. Най-добрият начин за увеличаване на когнитивните резерви е чрез извършване на когнитивно стимулиращи дейности, които включват усвояване на нови умения или знания (нов език, нов спорт и т.н.).

Социални контакти

Комуникативността има важни ползи за мозъка. Хората, които са редовно в компанията на други хора и имат по-голяма емоционална подкрепа, имат по-малък риск от деменция и инсулт, както и по-високи нива на BDNF.