Резолюции за Нова година: 8 съвета

Резолюции за Нова година: 8 съвета

В този период всяка година се изготвя обширен списък с желаните цели за новата година: спестете малко повече пари, влезте във форма, хранете се здравословно и т.н. След няколко седмици обаче списъкът обикновено се забравя и се връщаме към обичайната рутина, може би с лекото усещане за провал и недоверие в силата на волята си.

Проблемът обаче не е в поставянето на цели, нито в поставянето им в началото на нова година; поставянето на цели всъщност е от съществено значение за успеха. Проблемът възниква, когато тези цели са неясни, без срокове или структури за постигането им. Загубата на няколко килограма или качването на повече не са конкретни цели. Ето няколко съвета как наистина да се мотивирате да спазвате новогодишните си резолюции, като ги планирате с по-голяма информираност.

1. Пазете се от самокритика

Повечето хора се опитват да се мотивират чрез самокритика. Въпреки това, постоянната самокритика при всеки неуспех не повишава мотивацията ви, а още по-малко самочувствието ви. Всъщност някои проучвания показват, че прекомерната грубост при самокритиката може да има отрицателни последици върху психологическото благополучие.

2. Показвайте съчувствие към себе си

Тайната на мотивацията е емпатията. Пропуснали сте тренировки във фитнес залата? Не го гледайте веднага като провал: никой не е перфектен! Отнасяйте се към себе си със същата доброта, грижа и подкрепа, които запазвате за хората, на които държите. Признаването на грешка и мисленето как да подобрите ситуацията е по-функционална стратегия от критичната преценка за собствените си недостатъци!

3. Изберете правилната цел

Не избирайте цел въз основа единствено на критики. Вместо това изберете цел, която е важна лично за вас. Избягвайте да повтаряте миналогодишните резолюции, които не са се получили. Например, ако искате да тренирате по-последователно, може би е време да опитате нов подход!

4. Поставете си SMART цели

Интелигентните цели са начин да изпълните новогодишните си обещания. SMART в този случай е акроним, който означава:

 • Specific (целта трябва да бъде ясно формулирана)
 • Measurable (целта трябва да е измерима)
 • Appealing (целта трябва да си струва да бъде постигната)
 • Realistic (целта трябва да бъде реалистично постижима)
 • Time-bound (целта се нуждае от краен срок, за да бъде изпълнена)

SMART целите са по-лесни за постигане, защото са подробни и проследими.

5. Значението на мотивацията

Може да е трудно да се принудите да направите нещо, когато просто нямате правилната мотивация. Ако случаят е такъв, важно е да направите крачка назад и да разберете какво ви спира. Като за начало се запитайте защо искате да постигнете определена цел и преди всичко какво значение има постигането на целта или не.

6. Намерете точния човек

Най-успешните хора са тези, които имат някой, който вярва в тях. Липсата на подкрепа може да има много негативно въздействие, така че намерете човек, с когото да споделите целта или с когото поне да говорите за напредъка си.

7. Отстранете вътрешните прегради

Много хора имат ограничаващи мисли и навици, които им пречат да правят неща. Започнете да мислите за негативните чувства или мисли, които имате редовно, и идентифицирайте своите вътрешни препятствия, за да можете да ги преодолеете и да изпълните целите си!

8. Планирайте добре

Повечето новогодишни резолюции се провалят поради липса на планиране. Когато вече сте избрали конкретните цели, уверете се, че имате план, който конкретно ви помага да ги постигнете. Подробните и изчерпателни планове ще ви позволят да направите правилния избор. Ето някои идеи:

 • напишете добре дефинирано описание на целта, която трябва да се постигне
 • намерете хора, които могат да ви помогнат
 • определете срокове
 • изброявайте ресурсите, необходими за изпълнение на задачите
 • определяйте мерки за оценка на вашия напредък
 • помислете за резервни планове, в случай че нещата поемат по различен начин

С този последен съвет ви желаем голям късмет за постигане на всичките цели!