Полезни упражнения за ставите

Полезни упражнения за ставите

Ставите са от съществено значение за нашата мобилност. При проблеми с тях, способността да се движим бързо и свободно става много ограничена. Ударните натоварвания, както и внезапно възникващите, твърди натоварвания, са особени опасни. Независимо от това, дори и при болки в ставите, спортната активност е възможна чрез няколко модификации.

Правилно натоварване

Човешкото тяло има около 140 стави, най-известните от които са лактите, глезените, китките, бедрата, коленете, раменете и гръбначният стълб. При повечето хора ставите работят добре, докато не се повредят. Най-известните ставни заболявания са ревматизъм и остеоартрит, но претоварване, причинено от прекалено много или неправилен спорт, също може да увреди ставите. Добрата новина е, че спортът е все още възможен и дори препоръчителен. Има обаче няколко неща, които трябва да имате предвид.

Хрущял: грес за ставите

Именно ставният хрущял ни дава възможност да се движим. Той е като гъба, пълна с вода. Когато ставата е стресирана, тя притиска хрущяла и течността навлиза в пространството на ставата. По този начин ставата се смазва. Колкото по-дълго хрущялът стои в едно положение, толкова повече той се притиска, което го уврежда.

Кои дейности са лоши за хрущяла

Хрущялите ни наистина се стресират и увреждат в дългосрочен план, не само ако редовно са изложени на твърди, внезапни шокови натоварвания, но също така и при видове спорт, при които ставата остава в едно положение твърде дълго.

За съжаление, самите стави не могат да бъдат тренирани добре. Но това, което би могло да помогне, е укрепването на околните мускули. Това има положителен ефект върху ставата, тъй като тя се облекчава при силна мускулна структура.

Спортове, които са лесни за ставите

Ако вече страдате от увреждане на ставите, трябва да потърсите спортове, в които няма много стресови движения. Най-добрият пример за това е плуването. При него няма тежки ударни натоварвания и телесното ни тегло се намалява във водата, което допълнително облекчава ставите. Алтернатива на това е водната гимнастика. Тя е особено полезна за хора с наднормено тегло, тъй като позволява динамични тренировки поради съпротивлението на водата, без същевременно да натоварва ставите.

Не винаги решението трябва да е воден спорт. Има и много други възможности за тренировки на сушата. Те включват например:

  • колоездене
  • гимнастика
  • упражнения с Theraband

Би било добре ако идентифицирате проблемната става чрез лекарско посещение. Така можете да изберете спорт, в който тази става не се натоварва. Например не е добра идея да играете тенис с болки в раменете. В този случай джогингът би бил по-добра опция, но от своя страна би бил натоварващ при болки в коляното.

С медицинска помощ можете също да разберете дали увреждането на ставите наистина е отговорно за болката. Болката също може да бъде резултат от неправилна техника или нестабилна става.

Промяна на спорта

Ако има само един спорт, който буди страст у вас и ако не можете без него, въпреки болките в ставите, винаги има възможност да направите леки модификации. Вместо да бягате, можете да преминете към ходене или да смените повърхността. За разлика от павирания път, черен път или поляна могат да осигурят добра алтернатива.

Слушайте тялото

Най-важното в дългосрочен план е да слушате телата си. Болката винаги е знак, че нещо не е добре. Може би напрежението при сегашната ни тренировка е твърде голямо или сме се наранили по време на тренировката. Важно е да приемете сериозно болките в ставите и да спрете или да направите нещо различно, вместо да ги игнорирате.