Ферментирала храна - какво е това?

Ферментирала храна - какво е това?

Ферментиралите храни се произвеждат и консумират от хората в продължение на хиляди години. Но какво точно представляват те?

Какво представляват ферментиралите храни?

Ферментацията е процес на конверсия, при който става микробна или ензимна промяна на органични вещества. Тази конверсия се причинява от бактерии или гъбички и води до рафиниране на растителните храни, така да се каже.

pH на храната става все по-кисела по време на ферментацията. Това означава, че тя вече не се разваля толкова бързо и следователно в по-трайна, защото бактериите не могат да се размножават.

Терминът идва от латинската дума "fermentatio" и всъщност означава само ферментация.

Какви ферментирали храни има?

Ферментацията играе много важна роля в производството и особено в консервирането на храната. В допълнение, много аромати, като соев сос, се развиват по време на този процес. А танините се разграждат във ферментирали напитки, което ги прави по-приятни, както е при кафето или чая. Познатите ферментирали храни са:

  • кисело мляко
  • кефир
  • кимчи
  • комбуча
  • мисо
  • кисело зеле
  • соев сос
  • темпе

Ферментацията също играе основна роля в производството на различни алкохолни напитки като бира, вино или уиски.

Как ферментацията променя храната?

Както вече споменахме, ферментацията усъвършенства храната. Това означава, че ефектът на някои съставки като концентрирани витамини или минерали и тяхната бионаличност са повишени. По принцип тялото ни усвоява по-лесно хранителните вещества от ферментиралите храни.

Ефектът от ферментацията следователно е доста положителен, но ферментиралите храни вече не се ядат твърде често в наши дни - в сравнение с по-ранни времена, където напр. киселото зеле често се пренасяло на кораби, тъй като има високо съдържание на витамин С и по този начин предотвратява скорбут. Причината, поради която ферментиралата храна вече не се сервира толкова често: днес хората имат все по-малко време, защото светът се върти все по-бързо и по-бързо. Кой иска да прави туршии и да чака седмици или месеци, за да приключи ферментацията?

Да купуваме ли ферментирала храна?

За щастие, ферментиралите храни се предлагат на практика във всеки супермаркет днес. Но тук трябва да прочетете много внимателно етикета, за да видите дали някоя храна всъщност е ферментирала. Много продукти, които преди са били произвеждани чрез ферментация, сега са просто мариновани в оцет.

Заключение

Повечето ферментирали храни дават ценен принос за балансираната и здравословна диета. (Повечето, защото алкохолните напитки не попадат в тази категория.)

Можете също така да си направите сами ферментирали храни, ако имате време и мотивация за това. Производството не е особено трудно, но чакането е трудната част.

Не бива обаче да прекалявате сега и да ядете само ферментирали продукти. Отнема време на тялото, за да усвоява добре ферментиралите храни. За да предотвратите храносмилателни проблеми, трябва да преминете на тях бавно.