Спорт през зимата: (няма) проблем!?

Спортът доставя удоволствие. Но когато навън има отрицателни температури, това бързо се променя за активните хора. Ето най-важните правила, за да не се превръща зимата в пречка.

Какви спортове са подходящи?

Студената зима не е подходяща за всеки спорт. Най-подходящи за температури около нулата са тихи спортовете за издръжливост с равномерно натоварване. Тогава дишането е бавно и малко по-повърхностно, което облекчава белите дробове. За тази цел са подходящи ски бягане, туризъм, джогинг и уокинг.

Избягвайте през зимната спортове с интензивни интервали или темпо-тренировки.

Ако искате да карате колело, имайте предвид ефекта на охлаждащия се вятър. Въздушната струя намалява градуса на възприеманите температури. Така минус 10 градуса бързо стигат до минус 30. Съвсем друг калибър.

Правилното облекло е от значение

За активност при зимни температури е важно подходящото облекло. По принцип, трябва да се носи функционално бельо, което извежда влагата навън. По този начин тялото не изстива толкова бързо.

Помислете също и за принципа на лука: наслагване на множество слоеве. Въпреки това, циркулацията на въздуха между отделните слоеве трябва да функционира. В противен случай, водната пара не може да излезе навън и дрехите се мокрят. Памукът е най-лошото тук, защото той събира течност. Най-външният слой трябва да бъде ветроустойчиви, но и дишащ.

Носете и не е твърде много слоеве, в противен случай ще стане прекалено горещо. Най-добре е, в началото на тренировката да ви е малко хладно.

Тъй като през зимата се стъмнява много рано, добра идея биха били рефлектори и фенерчета. Така останалите участници в движението ще ви разпознаят по-бързо.

Не забравяйте да носите шапка и ръкавици (отново дишащи). Приблизително 40% от топлината на тялото се губи именно от главата. Ако има сняг и грее слънце, непременно си заслужава да се замислите за слънчеви очила. Така няма да бъдете заслепени и студеният вятър няма да предизвиква сълзи в очите ви.

От значение е оптималното дишане

Колкото по-студен въздухът, толкова по-важно е правилното дишане. В противен случай ще се охладят и изсъхнат лигавиците.

Дишайте през носа си. Така въздухът се нагрява, в същото време навлажнява и се филтрира (от бактерии и мръсотия) и осигурява по-малка тежест върху белите дробове. Издишайте през устата.

При около минус 10 градуса, кърпа, или нещо подобно, трябва да бъде увито около устата като допълнителна защита.

От минус 20 градуса по Целзий международни състезания по ски бягане биват анулирани. При тази температура въздухът е толкова студен, че не може да се сгрее достатъчно. Изключително силно натоварване за белите дробове. Изместете спорта при такива температури на закрито, не правите иначе нищо добро за себе си.

Правилно загряване и по-често кратки тренировки

През зимата е изключително важно да загрявате правилно преди тренировка. Заради студа, това трае много по-дълго. Това намалява риска от нараняване.

Дори и да се загрели, не трябва да действате твърде бързо в началото.

Тъй като през зимата тялото много бързо се охлажда, не трябва да тренирате твърде дълго. По-добре е да тренирате по-често, но за по-кратко.

След тренировка

Най-важното е веднага да се облечете със сухи дрехи. По-добре 20 секунди без блуза в студа, отколкото 15 минути с мокри дрехи в колата. Влагата благоприятства настинки и т.н.

Отивайте на топло, най-добре у дома. Нищо не е по-лошо, от това да се стои на студено с потни дрехи.

Пийте много.

Преди и след тренировка не забравяйте да пиете. Възможно е през зимата чувството за жажда да е по-малко, но все пак приема на достатъчно течности е важен.