5 начина за по-бързо възстановяване на здравето и чревната флора след лечение с антибиотици

5 начина за по-бързо възстановяване на здравето и чревната флора след лечение с антибиотици

Антибитиоците са лекарства, които лекарите предписват, когато имаме усложнения след преболедуване или по време на бактериално заболяване. Много бактериални инфекции могат да бъдат лекувани с тях, но за съжаление те са отговорни и за много от бактериите, които ни разболяват. Бактериите, които се движат в червата, укрепват имунната ни система и подпомагат храносмилането. Но те също могат да бъдат засегнати от антибиотиците, особено ако чревната флора вече е нарушена от нездравословна диета.

Това означава, че приемът на антибиотици може да има положително и отрицателно влияние върху организма - от лош сън до проблеми с храносмилането, така и отслабена имунна система и кожни проблеми. За да не задълбочите тези проблеми и да поддържате нормална чревна флора, разгледайте нашите 5 предложения:

1. Опитайте се да включите супата във вашето ежедневно меню

Супата съдържа разнообразни хранителни вещества, както и незаменими аминокиселини и минерали. В случая протеинът глутамин, който се съдържа в супите, помага за поддържането на стомашно-чревната функция.

2. Яжте ферментирали храни

Ферментиралите храни съдържат различни бактерии, които поддържат нормалната чревна функция. Затова се препоръчват повече ферментирали храни след лечение с антибиотици. По този начин бактериите, които са полезни за организма, се възвръщат обратно. Препоръчваме много кисело мляко, комбуча, кефир, кисело зеле, кисели зеленчуци, мисо, темпе, натто или кимчи. Всички тези храни съдържат активни бактерии, които помагат за възстановяването баланса на чревната флора.

3. Намерете време за отдих и релаксация

Нивото на стрес и вашето настроение влияят върху здравето ви повече, отколкото мислите. Стресът насърчава растежа на бактериални щамове и намалява разнообразието на чревната флора, което има отрицателен ефект върху организма. Затова препоръчваме да намирате повече време за отдих и релаксация.

4. Яжте повече храни богати на фибри

Пробиотичните бактерии в храносмилателната система се нуждаят от хранене, което да им позволява да се размножават, тъй като повечето от тях се хранят с фибри. Може да ги намерите в много храни като: ябълки, артишок, банани, чесън, праз, аспержи, пълнозърнести продукти или лук.

5. Пробвайте хранителни добавки

След лечението с антибиотици може да отнеме време, докато чревната флора се възстанови. Нашата пробиотична хранителна добавка, която се приема в допълнение, може да ускори този процес.

Вашето чревно здраве е отново възстановено

Ако сте хванали бактериална инфекция, патогенните микроби обикновено умират след антибиотично лечение. Но тъй като чревната флора също е силно засегната от антибиотиците, е важно да се погрижите за нея след лечението. С нашите пет съвета ще върнете бързо баланса на вашата чревна флора.