Здравословна ли е кето диетата?

Здравословна ли е кето диетата?

През последната година чухме много суперлативи за „Кето диетата“. Тя избягва въглехидратите в полза на храните с високо съдържание на протеини и високо съдържание на мазнини. В следващите редове ще разгледаме по-задълбочено дали шума около тази диета се основава на истини.

История

Хората изследват кетогенните диети от десетилетия; най-старото проучване датира от 1920. През 1921 г. американски лекар проучва дали кетогенната диета може да се използва за лечение на епилепсия при деца. Тъй като кетогенната диета е с много ниско съдържание на въглехидрати, тя по същество имитира етап на постене. Проучването има успех и днес този вид диета е призната форма на терапия за фармакорезистентна епилепсия в детска възраст. Диетата се използва и за лечение на различни редки метаболитни нарушения, особено за хора с проблеми с храносмилането на въглехидрати.

Може ли тази диета да бъде полезна за всички?

Какво представлява кето диетата?

Кетогенните диети избягват въглехидратите, принуждавайки организма да изгаря мазнини вместо въглехидрати, повишавайки количеството мазнини, които тялото ви изгаря за ден. Има много различни видове кетогенни диети, някои от които се считат за нисковъглехидратни, а други за по-екстремни.

Значи ли изгарянето на повече мазнини, че ще бъдете по-здрави? За съжаление не, защото не само увеличавате мазнините, които изгаряте, но и увеличавате количеството на мазнините, което консумирате, което означава, че общата ви загуба на мазнини се забавя. Това повдига въпроса как всъщност хората губят тегло при кето диетата?

Кето диетата и отслабване

Ако се концетрирате само върху загубата на тегло, диета с ниско съдържание на въглехидрати изглежда е успешна. Това, което се случва вътре в тялото, е различна история. При кетогенна диета загубата на мазнини може да се забави с повече от половината, така че по-голямата част от загубеното тегло е водно тегло. Причината, поради която се изгарят по-малко мазнини, е подобна на това защо хората, които гладуват изгарят по-малко мазнини: без въглехидрати, предпочитаното от тялото ни гориво, то започва да гори повече от собствения си протеин. Това не е добра новина за хората, които искат да отслабнат или да отслабнат.

Отрицателни последици за здравето

За съжаление, това не е единствената лоша новина за хората на кетогенната диета. Редица изследвания са идентифицирали други проблеми, включително:

  • Хора, които се хранят със строго кетогенна диета, могат да страдат от недостатъчен прием на 17 микронутриенти. 1
  • Деца, които спазват кетогенна диета, са се сдобили със скорбут. 2 Други дори са починали поради липса на минерален селен. 3 (Дефицитът на селен може да доведе до внезапна сърдечна смърт.) Това може да доведе до разстройства на растежа при децата.
  • Счупени кости 4, камъни в бъбреците 5 и запек 6 са по-чести при кетогенна диета.
  • Кето диетите намаляват количеството и разнообразието на чревната ни флора. 7
  • Хората, които следват кетогенна диета, консумират много наситени мастни киселини. Всички тези наситени мазнини могат да имат дълбоко въздействие върху сърцето. Мета-анализ на четири проучвания за диетата, болестите и смъртта на повече от четвърт милион души показа, че тези, които ядат диети с ниско съдържание на въглехидрати, живеят значително по-кратък живот. 8 Кетогенната диета също може да доведе до намаляване на артериалната функция. 9
  • Кетогенната диета също може да има отрицателни ефекти върху растежа на мускулите по време на тренировка. 10-ти

Заключение

Кетогенната диета може да помогне на хора, които имат специфични здравословни проблеми като епилепсия. До 30% от всички хора не реагират на конвенционални лекарства и наистина биха могли да се възползват от нея. Анализът на плюсовите и минусите обаче показва, че кетогенната диета не е подходяща за всички, така че помислете два пъти, преди да скачате по тази тенденция.

Източници

1 https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20537171/
2 https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18793598/
3 https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19027591/
4 https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17109786/
5 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1198735/
6 https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25649120/
7 https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30007242/
8 https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23372809/
9 https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19328268/
10 https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28012184/