Термичен шок: ето как да го предотвратите

Термичен шок: ето как да го предотвратите

Слънцето грее в синьото небе, докато знойната жега те кара да искаш да се потопиш в студената вода. Но внимавайте! Много хора не вземат под внимание термичният шок от студа. Особено в случай на сърдечно или съдово заболяване, студената вода може да бъде животозастрашаваща.

Какво се случва с тялото ви, когато се гмурнете в студена вода?

Опасното е комбинацията от два естествени телесни рефлекса. Колкото по-голяма е разликата между температурата на тялото и тази на водата, толкова по-опасна е реакцията на тялото. Когато се гмуркате, първият рефлекс се активира, което кара сърцето ви да се забави и да спре дишането. Впоследствие вторият рефлекс се активира като реакция на температурата на водата, защото студът ускорява сърдечния ритъм. В резултат на това сърцето е объркано и в някои случаи може да спре напълно, което води до смърт в рамките на две минути.

Освен това кожата се охлажда толкова бързо, че тялото неволно се задъхва. Тази неволна промяна причинява стрес и паника дори при добрите плувци. Ако големи количества вода се вдишат в белите дробове, може да настъпи дори смърт от удавяне.

Как да избегнем термичен шок?

Не само плувците, но и лодките и любителите на водните спортове трябва да бъдат подготвени за ниски температури на водата, тъй като те могат да се преобърнат заедно с лодката. Спасителните жилетки са важни в тези случаи, защото предпазват главата, която остава извън водата, предотвратявайки стартирането на първия рефлекс. Редуването на топъл-студен душ също е важно, за да свикнете с температурата.

Винаги е добре бавно да свикнете с прясна вода. Ето как да го направите:

  • вземете студен душ, преди да влезете във водата и да плувате
  • намокрете ръцете и торса си със студена вода преди гмуркане
  • влизайте във водата много бавно

Това позволява на тялото да свикне и да се адаптира към температурата на водата.