Храните: алергии и непоносимости

четвъртък, 12. май 2016

Храните: алергии и непоносимости

Все повече хора страдат от хранителни алергии или непоносимости. Правилните продукти са много важни в такъв случай, такива, които не съдържат вещества,  причиняващи болести, като глутен, например. С TAKE EAT FREE на VitalAbo се предлагат вече безглутенови продукти и продукти без пшеница.

Причините за бързото нарастване на хранителните непоносимости и алергии не са напълно установени. Факт е, че все повече хора страдат от такива. Те не понасят определени съставки на храната. Това може да доведе до редица симптоми, вариращи от храносмилателни проблеми до депресия.

Непоносимост или алергия

Но само защото имаме непоносимост към отделни вещества, това не означава алергия. Каква е разликата?

Хранителна алергия

При алергия имунната система реагира на отделните вещества с реакция със свръхчувствителност. Алергии към определени храни засягат до 5 процента от хората и обикновено се образуват по местата на организма, където има допир с околната среда, т.е. кожата, дихателните пътища и стомашно-чревния тракт.

Типичните симптоми включват спазми, гадене, повръщане и диария, но някои алергии могат дори да доведат до анафилактичен шок. Без незабавна помощ има опасност за живота. Една от най-известните хранителни алергии, която се появаява все по-често в последно време, е алергия към пшеницата. Засегнатите реагират на протеина, съдържащ се в пшеницата.

Непоносимост към храни

Непоносимостите са предизвикани от определени хранителни съставки. Те се разпространяват бързо в западния свят. Междувременно около 20 на сто от населението е засегнато. Причините за повишената честота все още не са напълно ясни, вероятно става дума за комбинация от няколко фактора, включително някои изкуствени хранителни добавки и промяна в хранителните навици.

Чувствителност към глутен засяга много хора, но повечето от  тях не знаят това. Симптомите не се забелязват веднага след консумацията на глутен, а едва по-късно. Те са различни при всеки, ето защо диагноза е възможна само след цялостно изследване.

След като се установи непоносимост, тя може да се овладее много добре с диета.

Целиакия или глутено-редуцирана ентеропатия

Целиакия, известна също като глутено-редуцирана ентеропатия, е нелечимо, хронично заболяване на тънките черва. Тя настъпва, когато се ядат глутено-съдържащи продукти, при което глутенът уврежда лигавиците на тънките черва. В следствие на това, функция на червата е нарушена, при което се нарушава усвояването на хранителни вещества.

Симптомите са разнообразни и могат да варират от обща умора, проблеми с храносмилането и болки в ставите, до обриви и желязодефицитна анемия. Целиакия може да се появи във всяка възраст, като генетичните фактори играят основно роля.

Страдащите от целиакия могат да живеят без симптоми и да са здрави дълго, ако стриктно се спазва диета без глутен. Тогава увредената чревна лигавица се възстановява напълно.

TAKE EAT FREE - продукти без глутен, пшеница и без лактоза

За съжаление, не е лесно да се спазва диета без глутен или пшеница. Тук  марка EAT FREE предлага алтернатива със своя впечатляващ сортимент от продукти без глутен и пшеница. "Докато индустриалните производители често заменят липсата на глутен с редица други съставки, често вещества с Е-номера, ние създаваме най-опростени, редуцирани рецепти", казва Йорг Мозер, който създаде  марката TAKE EAT FREE.

От хляб до зърнени закуски, паста и брашно - тези продукти обхващат широк спектър от дневните нужди. Въз основа на стриктните стандарти на ARGE Zöliakie всички продукти с марката TAKE EAT FREE са анализирано без глутен, а също и без пшеница и лактоза. По този начин те са подходящи за хора с целиакия, чувствителност към глутен, непоносимост към пшеница и непоносимост към лактоза, и са интересни за хора с повишена хранителна информираност.