понеделник, 08. септември 2014

Болни зъби могат сериозно да навредят на здравето ни

Амалгамени пломби, но също и счупени или дори гнили зъби, или бактериално инфектирани корени, могат да генерират увредени полета в тялото и по този начин да причинят болести или отслабвне на органи. Независимо дали вярвате или не - трябва да се грижите за здравето на зъбите си!

Но преди това: не става въпрос за криви зъби или други некрасиви, но безпроблемни зъби, което може да се отрази на самочувствието, но не представлява заплаха за здравето. Тук става въпрос за разрушени зъби: оголени, чувствителни на болка зъбни шийки, възпалени венци и пародонтални джобове, кариес, възпаление на венците, мъртви зъби, възпалени краища на корени ...

Особено последните могат да представляват "бомба" за здравето на тялото. Изгнили зъби са не само изключително болезнени, те могат да предизвикат дори животозастрашаващи болести, за които никога не бихме си помислили, че идват от зъбите: това могат да бъдат няколко форми на ревматизъм, бъбречно заболяване, екземи и кожни заболявания, мигрена и главоболие, нервни болки и оплаквания в мускулите и ставите, или сърдечни проблеми. А инфектираните зъбни джобове са истинска "отрова" в тялото: микробите от джобовете попадат в лимфата и кръвта, и се разпространяват в целия организъм. Впоследствие могат да предизвикат сърдечен пристъп, инсулт и пневмония, миокардит или засилване на диабет. Обсъждат се и последствията при болестта на Алцхаймер, или шум в ушите.

Амалгамени пломби са един много специален случай, те могат да се отразят негативно на съответстващия на зъба орган, но са вредни и сами по себе си! От амалгамата се отделя олово - и то 24 часа в денонощието. Ако дъвчете силно или пиете нещо топло - тогава още повече. За съжаление, човек вдишва токсичния тежък метали от зъбната пломба или поглъща малки частици - с всеки дъх и всеки залък.
Експертите предупреждават, че много оплаквания идват от такива пломби, или могат да ги усилят. Тъй като живакът се натрупва в тялото - особено в мастната тъкан, и по този начин и в нервите - а трудно се изхвърля, може да минат години докато оплакванията отшумят.

Съвети за здрави зъби:
• Избягвайте сладки храни (причиняващите кариес бактерии обичат захар!).
• Предпазвайте венците с меки четки за зъби и използвайте вода за уста, също така и маслата за изплакване са полезни.
• Редовно почиствайте езика със шпатула за езика (гнездо за бактерии).
• Следете за достатъчен прием на калций и магнезий ...